Politieagenten niet vervolgd voor doodschieten ontsnapte tbs’er bij ‘vuurgevecht’

De politieagenten die een ontsnapte tbs’er doodschoten in het Gelders Ochten, worden niet strafrechtelijk vervolgd.

Op zondag 1 maart ontsnapte de man samen met een andere gedetineerden uit tbs-kliniek De Kijvelanden. Ze bedreigden eerst met een mes en een vuurwapen een personeelslid en gijzelden buiten de kliniek een taxichauffeur. Door snel optreden van de politie kon het taxibusje waarin de mannen zaten worden getraceerd op de snelweg A15.

Toen de ontsnapte tbs’ers doorkregen dat de politie hen op de hielen zat, vluchtten ze de taxi uit en renden een industrieterrein op. Eén van de mannen schoot daarbij meerdere keren gericht op agenten. De politie schoot daarop terug waardoor de schutter dodelijk getroffen werd. Achteraf bleek dat de man een wapen met knalpatronen gebruikt had en geen echt vuurwapen.

Er is door de Rijksrecherche uitgebreid onderzoek gedaan naar de dodelijke schietpartij. De betrokken agenten zijn gehoord en er is gesproken met getuigen. De situatie op het industrieterrein was tijdens het vuurgevecht zeer hectisch en levensbedreigend voor de agenten. Een woordvoerder meldt dat gezien de snelheid waarop de gebeurtenissen elkaar opvolgden, het voor de politie niet mogelijk was om naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte tbs’er te stoppen.