Politieagenten vervolgd voor niet proportioneel geweld tegen demonstranten coronamaatregelen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee politieagenten vervolgen vanwege niet proportioneel geweld tegen demonstranten in Den Haag.

Op 14 maart werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Na afloop hebben meerdere demonstranten en ook anderen aangifte gedaan tegen de politie. Al deze aangiftes zijn onderzocht en vervolgens individueel beoordeeld. Alle aangevers ontvangen van het OM een brief over de afdoening. Twee agenten die hierbij betrokken waren worden nu vervolgd door het OM. Volgens een woordvoerder was het geweld waarmee zij een demonstrant aanhielden, niet proportioneel.

Een derde agent is door het OM als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord. Het gaat om een hondengeleider die zijn diensthond inzette tegen een demonstrant op verdenking van het gooien van een blikje bier richting de ME. De man liep daarbij bijtletsel op. Het OM heeft nog niet besloten of deze agent gedagvaard zal worden.