Het biljet van 500 euro moet per direct worden afgeschaft zegt de teamleider van de Financial Intelligence Unit (FIU), een politieonderdeel dat zich bezighoudt met criminele geldstromen en witwassen.

In De Telegraaf meldt teamleider Theo Akse dat de 500-euro briefjes alleen maar gebruikt worden door drugscriminelen. De meeste biljetten zouden vervolgens belanden in Latijns-Amerika, Mexico en China. Om witwassen tegen te gaan is de politiechef van mening dat de 500 euro biljet volledig afgeschaft moet worden.

Dat is allemaal leuk en aardig maar wat is de volgende stap dan? De 200 euro biljetten, de 100 euro biljetten. Drugsdeals zullen altijd plaatsvinden als het dan niet met cash gaat dan doen ze het met kunst of andere waardevolle producten. Waar een wil is, is een weg zoals men dat zegt. Dit soort maatregelen lossen helemaal niets op.

De productie van de 500 euro biljetten is inmiddels al gestopt. Er komen dus geen nieuwe briefjes bij. De 509 miljoen biljetten met een waarde van ruim 250 miljard euro blijven gewoon geldig en bruikbaar.