Politiemedewerkers gestraft om discriminerende uitlatingen op sociale media

Meerdere medewerkers van de politie zijn disciplinair bestraft vanwege onprofessionele, discriminerende en racistische uitingen op sociale media.

De uitlatingen, gedaan op het platform X (voorheen Twitter) eind 2023, hebben geleid tot een intern onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie.

Onderzoek en disciplinaire maatregelen

Het onderzoek richtte zich op vier politiemedewerkers. Bij drie van hen werden kwetsende en grensoverschrijdende uitlatingen geconstateerd, die als ernstig plichtsverzuim worden beschouwd. De opgelegde straffen verschillen:

Voorwaardelijk strafontslag: Eén medewerker heeft voorwaardelijk strafontslag gekregen wegens discriminerende en racistische uitlatingen.

Geen straf wegens ontoerekenbaarheid: Een andere medewerker werd vrijgesteld van straf omdat onderzoek uitwees dat zijn gedragingen hem niet kunnen worden aangerekend. Er wordt gekeken naar een mogelijke terugkeer in een aangepaste werkomgeving.

Voorgenomen beoordeling: Bij een derde medewerker wordt binnenkort besloten of zijn gedragingen hem kunnen worden toegerekend. Dit oordeel volgt op specialistisch onderzoek naar zijn toerekenbaarheid.

De vierde medewerker, die kwetsende en ongepaste opmerkingen plaatste, krijgt een gedeeltelijke inhouding van zijn salaris opgelegd.

Adviescommissie betrokken

De voorgenomen straffen zijn in mei 2024 ter beoordeling voorgelegd aan de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening politieambtenaren (AGFA Politie). De uitkomst van deze procedure wordt nog afgewacht.

Politiechef: “Onacceptabel gedrag”

Politiechef Yvonne Hondema van Midden-Nederland reageerde scherp op de incidenten: “Collega’s die kwetsende en discriminerende uitspraken doen, passen niet bij onze organisatie, ook niet als deze uitlatingen in privétijd worden gedaan. Het is onacceptabel. Als organisatie hebben wij de verantwoordelijkheid om hiervan te leren, met oog voor zowel de betrokken collega’s als de mensen die hierdoor geraakt zijn.”

De zaak heeft binnen de politie geleid tot een breder gesprek over professionaliteit, verantwoordelijkheid en de impact van online gedrag, zowel binnen de organisatie als in de maatschappij.