Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

President Peru zegt in urenlange verhoor dat collectie dure Rolex horloges is geleend

In het hart van Peru’s politieke arena heeft president Boluarte recent de schijnwerpers op zich gericht, maar niet zoals zij het liefst zou zien.

Centraal in deze onrust staan luxehorloges, een symbool van prestige dat nu verweven is met aantijgingen van illegale verrijking tegen de president. Tijdens een hoorzitting heeft Boluarte verklaard dat deze collectie luxehorloges, waaronder een opvallende Rolex, haar uitgeleend was door een vriend, met de intentie om het imago van Peru positief te beïnvloeden.

Deze verklaring kwam na een huiszoeking door de Peruaanse justitie in het kader van een corruptieonderzoek, geïnitieerd door beschuldigingen van de nieuwszender La Encerrona. Zij beweerden dat Boluarte, sinds haar aantreden, verschillende luxehorloges had gedragen, een bezit dat haar officiële inkomen niet lijkt te rechtvaardigen. Deze gebeurtenissen leidden tot het ontslag van zes kabinetsleden, een politieke aardbeving die de stabiliteit van haar regering verder ondermijnt.

Na een intensief verhoor van vijf uur en een publieke toespraak erkende Boluarte de onvoorzichtigheid van haar acties. Ze benadrukte dat de horloges teruggegeven zijn aan de eigenaar, de gouverneur van Ayacucho. Tegelijkertijd bestempelde ze het onderzoek als een poging haar reputatie te schaden, een leugen en een rookgordijn, waarmee de aandacht afgeleid wordt van andere nationale kwesties.

Deze situatie, spottend ‘Rolexgate’ genoemd, heeft Boluarte’s populariteit geen goed gedaan, temidden van een politiek klimaat dat al als turbulent bestempeld kan worden. Desondanks lijkt de kans dat ze afgezet wordt klein; onlangs wist zij twee afzettingspogingen te overleven dankzij de steun van een conservatieve meerderheid in het Congres.

Dit incident voegt zich bij een reeks van corruptiegerelateerde beschuldigingen die het Peruaanse presidentschap de afgelopen jaren hebben geteisterd, waarbij de afgelopen vijf jaar zes presidenten de revue zijn gepasseerd. Het onderstreept een dieper liggend probleem binnen de politieke cultuur van het land, en roept vragen op over de toekomstige richting van Peru’s bestuur, nu critici waarschuwen voor een toenemend autoritair regime.