Producer drillrapvideo’s aangehouden door politie voor opruiing en wapenbezit

Een producer van drillrap video’s is door de politie in Purmerend aangehouden op verdenking van opruiing dan wel het faciliteren daarvan.

De 21-jarige man wordt ervan verdacht als videoproducer en cameraman betrokken te zijn geweest bij het maken en online verspreiden van verschillende, volgens de politie, opruiende clips. Naar het standpunt van het OM wordt daarin niet alleen geweld verheerlijkt maar wordt ook aangezet tot geweld. Het OM vindt dat de grens van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting daarmee wordt overschreden, aldus een woordvoerder.

De verdachte heeft een YouTube-account waar tientallen video’s zijn gepubliceerd. Op de beelden zijn veel messen en (vuur)wapens te zien. Het merendeel van de personen in de video’s draagt bivakmutsen, maskers en andere gezichtsbedekkende kleding. In de teksten wordt gedreigd geweld te gebruiken, bijvoorbeeld: ‘Ik wil geen punten, ik wil een moord’. Deze gewelddadige rapteksten kunnen naar het standpunt van het OM iemand aanzetten tot geweld, en dat is strafbaar. Daarnaast ziet het OM dat er in bepaalde opruiende video’s soms wordt verwezen naar ernstige steekincidenten die recent in Nederland hebben plaatsgevonden.

De rechtbank heeft vorige week nog twee drillrappers veroordeeld tot taakstraffen voor opruiing en wapenbezit. Het was de eerste keer dat er in Nederland personen worden vervolgd voor hun teksten en videoclips. Met de aanhouding van de producer gaat het OM een stap verder en we zijn benieuwd hoe de rechtbank hier tegen aan zal kijken, mocht het tot een strafvervolging komen.

De verdachte videoproducer is inmiddels op last van de officier van justitie heengezonden. Hij blijft echter wel verdachte en het onderzoek de politie wordt voortgezet. Zo zullen onder meer de in beslag genomen gegevensdragers worden uitgelezen. Zodra het dossier is ingestuurd naar het OM zal de officier van justitie het bestuderen en vervolgens beslissen of de verdachte zal worden gedagvaard.