Profvoetballer Neymar hoort jaren cel en 10 miljoen euro boete tegen zich eisen

De Braziliaanse profvoetballer Neymar staat voor de rechter voor fraude en corruptie en hoorde 5 jaar cel tegen zich eisen.

Op donderdag maakte de Braziliaanse investeringsfirma bekend vijf jaar te zullen eisen tegen de voetballer. Het gaat om een zaak uit 2013 rond de transfer van de voetballer van Santos naar Barcelona.

Naast Neymar zijn de beklaagden in het proces dat wordt aangespannen door de Spaanse autoriteiten, zijn ouders, de twee clubs, de voormalige voorzitters van Barça, Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell, en de ex-president Odilio Rodrigues van de Braziliaanse voetbalclub Santos.

De zaak is gestart naar aanleiding van een klacht van het investeringsmaatschappij, die 40% van de rechten op Neymar bezat toen hij bij Santos was. Het bedrijf stelt aanzienlijke bedragen te zijn misgelopen omdat de werkelijke waarde van de voetballer doelbewust laag werd geschat.

Neymar zelf heeft alle beschuldigingen ontkend. Zijn beroep bij het Spaanse hooggerechtshof verloor hij in 2017 wat de weg vrijmaakte voor het aankomend proces. Naar verwachting gaan aanklagers in Spanje een celstraf van enkele jaren en een boete van 10 miljoen eisen tegen Neymar, plus een gevangenisstraf van vijf jaar voor Rosell en een boete van 8,4 miljoen euro voor Barcelona.