Publicaties AD over lekken advocaat Kasem aan organisatie rond Ridouan Taghi deels onrechtmatig

De publicaties van het Algemeen Dagblad over advocaat Khalid Kasem en het lekken naar de organisatie rond Ridouan Taghi is deels onrechtmatig.

Dat heeft de rechtbank bepaald. Het Algemeen Dagblad (AD) heeft volgens de rechters steken laten vallen bij de totstandkoming van een artikel over een ‘onderzoek’ van de Amsterdamse Deken naar het lekken van informatie door advocaat Kasem aan de organisatie van Ridouan Taghi.

Ook had de voormalige advocaat Oscar Hammerstein van kroongetuige Nabil B. in een uitzending van Op1 niet herhaaldelijk mogen zeggen dat het ‘algemeen aangenomen wordt dat Kasem informatie verschaft aan Taghi’. Volgens de rechtbank Midden-Nederland zijn die twee publicaties onrechtmatig. Twee andere artikelen van het AD over de kwestie zijn niet onrechtmatig.

Kasem heeft recht op vergoeding van (reputatie)schade die hij door de twee onrechtmatige publicaties heeft geleden. Hoe groot die schade is moet in een vervolgprocedure bepaald worden. Het AD hoeft het artikel niet offline te halen, zoals geëist werd door Kasem, maar moet wel een pop-up plaatsen waarin staat dat het artikel onrechtmatig was.