Randstad doet aangifte tegen Sywert van der Lienden en zakenpartners inzake oplichting mondkapjesdeal

Randstad doet aangifte van oplichting tegen Sywert van der Lienden en zijn zakenpartners, Bernd Damme en Camille van Gestel.

Dat meldt Follow the Money. Vijftien medewerkers van Randstad waren bij de organisatie van Sywert, Hulptoepen Alliantie, bezig met de logistiek, werving van nieuwe mensen, het testen van mondkapjes en het opzetten van een IT-structuur. Het uitzendbureau was in de veronderstelling dat het ging om een non-profitorganisatie en betaalde zelf hun salaris.

Wat Randstad niet wist is, dat Sywert en zijn zakenpartners netto rond de 20 miljoen euro winst hebben gemaakt met de mondkapjesdeal met de overheid. Nu is besloten om aangifte te doen tegen Van der Lienden en zijn zakenpartners. Het drietal ontving in totaal 100 miljoen euro belastinggeld voor ongeveer 40 miljoen mondkapjes. Het was een van de grootste deals in de coronacrisis.

Een deel van de mondkapjes is inmiddels ook afgekeurd oor het RIVM, omdat ze grafeen bevatten. Tot nu toe is geen enkele mondkapje die Van der Lienden en zijn zakenpartners regelden gebruikt. Er ontstond veel ophef toen bekend werd dat Sywert 9 miljoen zou hebben verdiend. De Tweede Kamer vroeg hem om dit terug te storten maar daar heeft hij geen gehoor aan gegeven.