Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Rapper JoeyAK en leden Zone6 langer vast voor brute afpersing, gijzeling en mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt negen leden van rapgroep Zone6 van een brute afpersing, gijzeling en mishandeling.

‘Het gevaar bestaat dat als een van de verdachten vrijkomt, hij doorgaat met het in georganiseerd groepsverband plegen van ernstige geweldsmisdrijven’, aldus de officier van justitie op een pro forma-zitting in de Amsterdamse rechtbank. De rechtbank werd verzocht om de verdachten niet vrij te laten. Hieraan is gehoor gegeven en het voorarrest van de negen verdachten, waaronder rapper JoeyAK, is verlengd met negentig dagen.

Het onderzoek naar de groep verdachten in de leeftijd van 21 tot 33 jaar kwam aan het rollen na een melding van een mishandeling in Amsterdam-Zuidoost. Agenten die op de melding afgaan, treffen die dag op straat een bebloede man aan die verklaart door tien personen te zijn gegijzeld, afgeperst en mishandeld. Het lukt de politie negen van de tien mannen te identificeren, traceren en op 4 oktober 2022 aan te houden.

Volgens het slachtoffer zou hij op 3 september 2022 door één van de verdachten zijn aangesproken op een industrieterrein in Duivendrecht. De twee kennen elkaar al enige tijd en de verdachte, een 26-jarige man uit Purmerend, zou boos zijn op het slachtoffer omdat hij over hem zou hebben geroddeld. Daarna zou hij naar eigen zeggen zijn gedwongen een auto, Rolex en sieraden af te geven en in een Mercedes busje te stappen. De reis gaat vervolgens via Den Haag naar Amsterdam-Zuidoost en neemt enkele uren in beslag.

In het busje zou de man zijn geslagen door de daders en bedreigd met een vuurwapen. Hij moest bij vrienden een losgeld van 50.000 euro regelen. De mannen dreigen daarbij de vingers van hem af te knippen, zo is in zijn verklaring te lezen. Na een uur in Den Haag vertrekt de verdachte weer naar zijn woonplaats, omdat hij mogelijk om 23.00 uur thuis moet zijn vanwege een enkelband. Eenmaal weer in Amsterdam willen zes verdachten waarschijnlijk de 28-jarige man voor de nacht onderbrengen in een woning. Het slachtoffer ziet op een gegeven moment kans om te ontsnappen. Tijdens zijn vlucht krijgt hij nog wel klappen met stukken hout en schoppen tegen zijn lichaam, geeft het slachtoffer aan. De politie krijgt meldingen van getuigen die het geweld zien. De verdachten gaan er zelf ook vandoor.

De verklaring van het slachtoffer vindt volgens het OM onder meer ondersteuning in de letselverklaring, foto’s van hem die de politie vindt op de telefoon van de 26-jarige verdachte, diverse beelden (waaronder een filmpje van de gijzeling) en berichten die na het incident op social media zijn verschenen. Het onderzoek van de politie is volgens een woordvoerder van het OM nog steeds gaande. De 26-jarige verdachte zal vanaf medio februari in het Pieter Baancentrum (PBC) worden onderzocht. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal de reclassering voor alle verdachten nog rapportages opmaken. Er volgen nog in ieder geval twee pro forma-zittingen op 14 april 2022 en 4 juli 2022.