Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Rapper JoeyAK veroordeeld tot ruim 3 jaar cel voor ontvoeren vrouw en witwassen 200K

De rechtbank in Amsterdam heeft ruim drie jaar cel opgelegd aan rapper JoeyAK voor het ontvoeren van een moeder en haar twee kinderen en het mishandelen van de vrouw eind 2019. Drie anderen kregen straffen tot 2,5 jaar cel.

De rechtbank stelt vast dat de vier mannen allemaal een aandeel in de ontvoering en mishandeling hebben gehad. Hiervoor worden zij dan ook veroordeeld. Ze worden vrijgesproken van de ten laste gelegde poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Hoe traumatisch het geweld voor de vrouw ook is geweest, het kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat de kans op zwaar lichamelijk letsel aanmerkelijk is geweest. Dat komt doordat niet is vast te stellen hoe hard de vrouw met het wapen is geslagen en of het water nog kokend was toen het in haar nek werd gegoten. Het bij de vrouw geconstateerde letsel en haar eigen verklaringen bieden hiervoor onvoldoende houvast.

De 23-jarige Joël H. alias JoeyAK krijgt met 40 maanden cel de hoogste straf opgelegd. Hij had volgens de rechtbank een leidende rol in het hele incident en is ook degene die het geweld tegen de vrouw heeft gebruikt. Bovendien acht de rechtbank bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van ongeveer 200.000 euro en aan wapenbezit.

Twee mannen van 20 worden voor hun aandeel en voor wapenbezit veroordeeld tot respectievelijk 30 maanden en 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De vierde man (22) wordt veroordeeld tot 16 maanden waarvan 4 voorwaardelijk. Ook moeten de mannen het slachtoffer een schadevergoeding betalen van zo’n 7.500 euro.

Een 29-jarige vrouw is vrijgesproken van alle verdenkingen. Het slachtoffer werd in haar huis vastgehouden en mishandeld. Ze was echter op dat moment niet thuis en het is niet vast komen te staan dat ze wist wat zich in haar huis afspeelde.