Jeffrey Epstein
Laatste politiefoto (mugshot) van zakenman Jeffrey Epstein, verdacht van misbruik. © Department of Justice

Rechtbank geeft logboeks, documenten en e-mails vrij in zaak misbruik zakenman Jeffrey Epstein

Op verzoek van de rechtbank in Nw York zijn tientallen documenten openbaar gemaakt omtrent de omgang tussen Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein en een van de beschuldigers.

De ongeveer tachtig vrijgegeven documenten horen bij een civiele rechtszaak uit 2015. De zaak werd destijds aangespannen door slachtoffer Virginia Giuffre. De vrouw claimt door Epstein als slaaf te zijn gebruikt en misbruikt. Hierbij zou volgens Giuffre ook Ghislaine Maxwell, de rechterhand/vertrouweling van Epstein, betrokken zijn geweest.

Verder zitten er ook vluchtlogboeken tussen het openbaar gemaakte materiaal. Het gaat om logboeken van privéjets van Epstein. Veel bekende personen blijken te hebben gevlogen met de steenrijke zakenman. Het gaat hierbij onder meer om Bill Clinton die volgens de logboeken regelmatig in jets van Epstein zat.

Er zijn ook e-mails vrijgegeven tussen Epstein en Maxwell. ‘Je hebt niets verkeerd gedaan en ik wil je dringend verzoeken om je ook zo te gedragen.’ Aldus Epstein in één van de mails aan Maxwell. Hij raadde haar aan zich met opgeheven hoofd in het openbaar te vertonen, ‘en niet als een vluchtende veroordeelde.’

De vermeende rechterhand van Epstein werd begin deze maand aangehouden in haar woning in de Amerikaanse staat New Hampshire. Daar hield de vrouw zich al maanden schuil. Na haar aanhouding is Maxwell overgebracht naar een gevangenis in New York. Een verzoek om vrij te komen op een borgtocht van 5 miljoen dollar is afgewezen door de rechter. Het onderzoek naar het misbruik door Epstein en zijn mogelijke handlangers is in volle gang.