ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Rechtbank: Geen verder onderzoek naar observeren advocaten in Dubai in zoektocht Ridouan Taghi

De rechtbank wil niet verder onderzoek doen naar de gang van zaken rond het volgen en observeren van advocaten in Dubai in de zoektocht naar Ridouan Taghi.

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag de onderzoekswensen van de verdediging in de megazaak Himalaya afgewezen. De verdediging had de rechtbank onder meer verzocht diverse getuigen te horen over de gang van zaken rondom de observatie van twee advocaten, Leon van Kleef en Nico Meijering, in Dubai. De politie was getipt dat de twee mogelijk een ontmoeting met Ridouan Taghi zouden hebben. Dit bleek niet zo te zijn.

De megazaak Himalaya telt in totaal tien verdachten. De zaak draait om onder meer meerdere liquidaties. Het gaat daarbij om de liquidaties op Alex Gillis, Regalo Eggermont en Amin Hosseini in respectievelijk februari, juli, en september 2014, de voorbereiding van een vierde liquidatie in hetzelfde jaar en deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank heeft de onderzoekswensen afgewezen omdat onvoldoende onderbouwd is dat de observatie in het onderzoek Himalaya heeft plaatsgevonden. De rechtbank wijst er in dat verband op dat Ridouan T. geen verdachte is in dit onderzoek. Hij is wel verdachte in het Marengo-proces.

Ook is volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd dat het onderzoeksteam en de zaaksofficieren van justitie in de megazaak Himalaya betrokken zijn geweest bij de observatie, of dat zij daarvan op de hoogte zijn gesteld. Bovendien heeft de observatie om de verblijfplaats van Ridouan Taghi te achterhalen in juni 2019 plaatsgevonden, terwijl Khalid J. in de megazaak Himalaya op 1 oktober 2019 als verdachte is aangemerkt. De met de opsporing belaste ambtenaren hadden toen geen weet van zijn verblijf in Dubai. Het gevraagde onderzoek is daarom niet van belang voor enige in de megazaak Himalaya te nemen beslissing, oordeelt de rechtbank.