De rechtbank Midden-Nederland heeft besloten de tbs met voorwaarden van een 44-jarige man uit Culemborg om te zetten in tbs met dwangverpleging.
De man, die in november 2024 werd veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, zou door capaciteitsproblemen in de klinieken anders zonder behandeling vrijkomen.
Overtreding van voorwaarden
De man kreeg destijds tbs met voorwaarden, wat betekent dat hij niet gedwongen werd opgenomen, maar zich wel aan strenge regels moest houden. Eén van de voorwaarden was dat hij zich moest laten behandelen in een kliniek. Toen hij zich in januari 2025 aan die behandeling onttrok, zag het Openbaar Ministerie (OM) dit als een overtreding en vroeg de rechtbank om de tbs-maatregel om te zetten naar een gedwongen opname.
Geen plek in beveiligde kliniek
De rechtbank gaf aan dat een plaatsing in een kliniek met een hoger beveiligingsniveau de voorkeur had, maar dat hiervoor een wachttijd geldt van anderhalf tot twee jaar. Die wachttijd is niet te combineren met tbs met voorwaarden. Omdat de man nog geen behandeling heeft gehad en het risico op gewelddadig gedrag hoog is, vond de rechtbank het onverantwoord om hem op vrije voeten te laten. Daarom werd zijn tbs met voorwaarden omgezet in tbs met dwangverpleging, wat betekent dat hij verplicht wordt opgenomen in een gesloten tbs-kliniek.
Wachttijd in gevangenis door passantenproblematiek
Door de lange wachttijden in de tbs-klinieken zal de man voorlopig in de gevangenis blijven, mogelijk meer dan twee jaar. Hij is daarmee onderdeel van de zogenoemde ‘passantenproblematiek’: veroordeelden die in de gevangenis vastzitten terwijl ze eigenlijk psychiatrische behandeling nodig hebben. Dit probleem speelt al jaren en de wachttijden worden steeds langer.
De rechtbank benadrukte in haar uitspraak dat dit een landelijk probleem is waar zij geen oplossing voor heeft, maar dat ze in individuele zaken wel een beslissing moet nemen.