Rechtszaak inzake transport 8000 kilo cocaïne uit Ecuador

Maandag 21 januari stonden zeven verdachten voor de rechter in Rotterdam in verband met een transport van 8000 kilo cocaïne uit Ecuador. Drie van hen zijn door de rechter direct op vrije voeten gesteld. Alle verdachten ontkennen pertinent iets met de smokkel te maken te hebben.

De lading coke werd vorig jaar in de haven van Antwerpen ontdekt tussen een lading bananen. De drugs, met een straatwaarde van ruim € 500.000.000, waren afkomstig uit Ecuador.

De lading had als eindbestemming een bedrijf in Zoetermeer. Via de Spaanse Polder in Rotterdam zouden de bananen gebracht worden naar Zoetermeer.

Maar wat men niet kon weten is dat de Nederlandse en Belgische recherche alle cocaïne al uit de container hadden gehaald.

Bij het laden en lossen in de Spaanse Polder zijn de eerste arrestaties verricht.

Volgens justitie zijn er in totaal zeven verdachten.Twee daarvan zijn nog voortvluchtig. Vermoedt  wordt dat zij zich in Turkije bevinden.

Bijna alle verdachten zijn Turken. Volgens justitie gaat het hier om een ‘crimineel samenwerkingsverband van mannen die familiair of zakelijk bekenden van elkaar waren.’ Volgens justitie dienden hun bedrijven slechts als dekmantel voor de drugshandel.

Maar daar zijn de verdachten het niet mee eens. Het beeld dat geschetst wordt van ze klopt niet. Zij waren gewone eerzame handelaren in groente en fruit.

Daarom willen ze getuigen gaan oproepen die dat beeld kunnen bevestigen. Dat er dit keer cocaïne tussen de lading bananen zat daar wisten ze helemaal niks van.

De drugsvangst was gelijk de grootste drugsvangst ooit voor de Nederlandse & Belgische recherche.