Record cocaïne gepakt bij oprollen drugslijn narco onderzeeërs van Colombia naar Australië

In een internationale operatie genaamd Operatie Orion hebben Colombiaanse autoriteiten in samenwerking met 61 landen een recordhoeveelheid drugs in beslag genomen.

De zes weken durende operatie resulteerde in de arrestatie van meer dan 400 verdachten en de inbeslagname van maar liefst 225 ton cocaïne en 1000 ton wiet. Dit vertegenwoordigt bijna 10 procent van de wereldwijde jaarproductie van cocaïne en betekent een geschatte verliespost van meer dan 8 miljard dollar voor de betrokken drugskartels.

Narco-onderzeeërs: een nieuwe smokkeltactiek

Tijdens de operatie onderschepten autoriteiten zes zogenoemde narco-onderzeeërs, elk beladen met 5 tot 10 ton cocaïne. Deze semi-onderzeeboten, met een lengte van 10 tot 25 meter, zijn moeilijk te detecteren vanwege hun lage profiel in het water. De onderzeeërs volgden een 14.000 kilometer lange route van Colombia naar Australië. Deze methode markeert een verschuiving in smokkeltactieken, aangezien drugskartels voorheen kleinere hoeveelheden cocaïne verborgen in vrachtschepen.

Grootschalige impact op drugshandel

De inbeslagname van deze enorme hoeveelheden drugs is een zware klap voor de internationale drugshandel. Operatie Orion onderstreept de effectiviteit van wereldwijde samenwerking bij het bestrijden van georganiseerde misdaad.

Volgens de autoriteiten blijft het aanpakken van narco-onderzeeërs een belangrijke prioriteit, gezien hun groeiende rol in het transport van grote ladingen drugs over lange afstanden.