Record inbeslagname van ruim 363 miljoen euro bij aanpak geldstromen Nederlandse criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) en samenwerkende partners hebben in 2023 succes geboekt bij het verstoren en afpakken van criminele geldstromen.

De gezamenlijke inspanningen resulteerden in een indrukwekkend beslag van 363,5 miljoen euro, een significante stijging van 50% ten opzichte van 2022. Anita van Dis, Landelijk Coördinator Afpakken en Witwassen, benadrukt dat dit positieve resultaat voortkomt uit zowel het normaliseren van het aantal witwas- en fraudezaken als het per zaak kwalitatief beter leggen van beslag.

Beslagresultaten en Doelstellingen

Met een ruime overschrijding van de beslagdoelstelling van 281,6 miljoen euro voor 2023, tonen de cijfers aan dat de aanpak effectief is. Van Dis merkt op dat deze cijfers nog verder kunnen stijgen en benadrukt de continu hogere beslagdoelstellingen die in samenwerking met de politie en opsporingsdiensten worden vastgesteld. Voor 2024 is de doelstelling verhoogd naar 300 miljoen euro, oplopend naar 332 miljoen in 2026.

Intensieve Samenwerking en Innovaties

In 2023 zijn stappen gezet om de samenwerking met ketenpartners te intensiveren. De gezamenlijke ontwikkeling en lancering van de Afpakapp en het Digitaal Platform Afpakken zijn voorbeelden van innovatieve hulpmiddelen ter ondersteuning van het afpakproces. De uitrol van het Vermogensdossier in januari 2024 zal naar verwachting de financiële opsporing en het beslagproces verder verbeteren.

Diversiteit in Interventies

Verschillende succesvolle interventies hebben bijgedragen aan het verstoren van criminele verdienmodellen. Een voorbeeld is de ontmanteling van een mixingdienst die criminelen ondersteunde bij het witwassen van 178 miljoen euro aan Bitcoins. Daarnaast kwam een zaak aan het licht waarbij een verdachte bijna 500 miljoen euro ondergronds heeft gebankierd via versleuteld berichtenverkeer. Binnen het milieu-domein heeft een bedrijf een boete van 10 miljoen euro gekregen voor onachtzaam en onzorgvuldig handelen.

Maatschappelijk Herbestemmen

Naast de focus op verstoren wordt in 2023 ook geïnvesteerd in maatschappelijk herbestemmen. Afgepakte goederen krijgen een nieuwe bestemming, zoals een pand in Schiedam dat nu dienstdoet als leer- en werkplaats voor jongeren. Er zijn ook pilots gestart om roerende goederen een tweede leven te geven, zoals de donatie van afgepakte slaapzakken aan de Pauluskerk in Rotterdam. De pilot Schenken, waarbij laagwaardige in beslag genomen goederen worden geschonken aan non-profitorganisaties, is begin 2024 van start gegaan.