In 2019 waren er een recordaantal tips over onder meer harddrugs, geld en wiet bij Meld Misdaad Anoniem.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die ‘M’ vandaag publiceert. Daaruit blijkt dat er een flinke stijging is in het aantal meldingen. Vooral tips over witwassen komen steeds vaker binnen bij de anonieme tiplijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen die onverklaarbare vermogen hebben.

Naast de meldingen inzake witwassen en onverklaarbaar vermogen kwamen ook steeds meer meldingen binnen over drugshandel. Het ging hierbij om tips over zowel straatdealers als grote drugsdealers en de import van honderden kilo’s cocaïne. Dankzij anonieme tips werden grote partijen drugs aangetroffen en in beslag genomen.

De anonieme tips hebben verder geleid naar ruim 450.000 wietplanten. De in beslag genomen wiet vertegenwoordigt, volgens de politie, een straatwaarde van 45 miljoen euro. Ook kon de politie grote partijen harddrugs onderscheppen. In december nog kwam de douane ruim 500 kilo cocaïne op het spoor in de Rotterdamse haven. De drugs zaten verstopt in een container met vruchtenpulp.

Meld Misdaad Anoniem tips brachten de politie ook op het spoor van opslaglocaties. In een Brabantse bedrijfsloods deed de politie een ongekend grote drugsvangst: 200 kilo xtc-pillen, amfetamine en MDMA. Dankzij anonieme tips werden het afgelopen jaar zes drugslabs ontmanteld. In een Limburgse woning werden ruim een half miljoen xtc-pillen aangetroffen. Ook lokale drugsdealers werden na M.-tips opgespoord. In Den Haag werden familieleden opgepakt voor drugshandel. Het ging om een dochter, moeder en oma.

Het meldpunt stuurde vorig jaar in totaal 16.890 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties. Daarvan gingen zo’n duizend meldingen (+44%) over zaken als witwassen en crimineel- en onverklaarbaar vermogen. Over de handel in harddrugs werd 4943 keer getipt, een stijging van dertig procent.