© Pexels / Pixabay

Rellen in gevangenissen, gegijzelde cipiers en autobommen in Ecuador

Een onbekend aantal gevangenisbewaarders en agenten wordt sinds woensdag gegijzeld in meerdere gevangenissen in Ecuador. Ook gingen er op meerdere plekken in het land woensdag autobommen af, waaronder twee in hoofdstad Quito.

De gevangenisopstanden en de autobommen zouden verband houden met de verplaatsing van gevangenen en de inspecties die de afgelopen weken werden uitgevoerd in meerdere gevangenissen. Doel van deze invallen is het ontwapenen van de bendes in de gevangenissen.

Bij de invallen werden onder meer geweren, granaten, granaatwerpers, explosieven en kogels gevonden. Sinds 2020 werden meer dan 400 gevangenen vermoord in Ecuador, voornamelijk door bendeoorlogen.

Gevangenisopstand in Cuenca

In de gevangenis van de stad Cuenca worden cipiers gegijzeld. Ook in twee andere gevangenissen is mogelijk nog een opstand gaande. Alle drie deze gevangenissen worden naar verluidt gecontroleerd door de criminele bende Los Lobos.

Deze bende is mogelijk ook verantwoordelijk voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio in augustus. In de buurt van de gevangenis in Cuenca zijn volgens de krant La Hora 400 soldaten en 200 politieagenten aanwezig die mogelijk de gevangenis gaan betreden.

Reactie regering

De Ecuadoraanse regering heeft de gevangenisopstanden en de autobommen veroordeeld. President Guillermo Lasso heeft gezegd dat de regering alles zal doen om de gevangenisbewaarders en agenten te bevrijden en de verantwoordelijken voor de aanslagen te vinden.

Geweld in Ecuadorese gevangenissen

Geweld in Ecuadorese gevangenissen is een groot probleem. Sinds 2020 zijn meer dan 400 gevangenen vermoord, voornamelijk door bendeoorlogen. De regering heeft verschillende maatregelen genomen om het geweld te bestrijden, maar deze hebben tot dusverre niet het gewenste effect gehad.