Relschopper met iq van 57 veroordeeld tot 90 dagen cel na gooien stenen naar politie op Museumplein

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 90 dagen cel voor geweld tijdens rellen op het Museumplein in Amsterdam.

De 46-jarige Bryan H. is woensdag vanwege openlijk geweld tijdens rellen op het Museumplein in Amsterdam veroordeeld tot negentig dagen cel, waarvan zestig voorwaardelijk, en behandeling voor zijn middelengebruik. Volgens de rechtbank is maatwerk nodig bij de zwakbegaafde H., die bij een langere straf zijn baan en woning zou verliezen.

Op zondag 17 januari was H. samen met vrienden op weg naar een woning om een wedstrijd van Ajax te bekijken. De vriendengroep belandde op het Museumplein en negeerde de politie toen deze hen verzocht om te vertrekken.

H. was naar eigen zeggen onder invloed van drank en drugs toen hij op het gras van het Museumplein stond. Op een gegeven moment gooide hij twee keer met stenen naar de Mobiele Eenheid (ME). Zijn vrienden zouden toen al vertrokken zijn.

De man heeft bekend met stenen te hebben gegooid naar de ME en verklaarde zijn gedrag als een soort machtsgevoel. ‘Ik voelde me sterk, een leger, een machtigheid’, aldus H., die volgens zijn advocaat een IQ van 57 heeft. ‘Later besefte ik dat het fout was wat ik had gedaan.’

Justitie heeft met de hoge strafaeis een signaal af willen geven. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van zes maanden, waarvan één voorwaardelijk. Dat de man zijn woning zou verliezen bij een langdurige celstraf was volgend het OM voor zijn eigen rekening. De rechter dacht daar anders over en heeft een lagere straf opgelegd.