Rico de Chileen veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor witwassen en leiden criminele organisatie

De rechtbank heeft Rico de Chileen veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.

De 47-jarige Richard R. is door de rechter schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie en het witwassen van crimineel vermogen. Hiervoor is 12 jaar gevangenisstraf opgelegd, maar omdat de zaak veel tijd in beslag heeft genomen is er een jaar van afgehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet R. als de leider van een criminele organisatie die zich bezig zou houden met witwassen, drugshandel en liquidaties. Volgens de officieren van justitie speelde Rico geruime tijd een prominente rol in de Nederlandse onderwereld. Hierbij zou hij samen met kopstukken Ridouan Taghi en maffiabaas Raffaele Imperiale samenwerken, aldus het OM.

De verdachte is door het OM niet vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties. Het draaide in deze zaak alleen om drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Justitie heeft eerder wel bekendgemaakt van plan te zijn om in een aparte strafzaak Rico de Chileen mogelijk te gaan vervolgen voor het opdracht geven tot en betrokkenheid bij liquidaties.