© screenshot

Rida Bennajem strijdbaar tot het bittere einde

In de Nieuwe Revu deze week wordt er aandacht besteed aan wijlen Rida Bennajem. De 21-jarige voortvluchtige crimineel zou deze week 22 jaar oud zijn geworden als hij niet vorige week was geliquideerd in de Comeniusstraat in Amsterdam-Slotervaart. Bennajem was, zoals ze dat noemen op straat, een echte soldaat. Strijdbaar tot het bittere einde!

Rida Bennajem heeft in slechts een paar jaar tijd zéér snel carrière gemaakt in de Amsterdamse onderwereld. Hij wordt in verband gebracht met zéér zware misdrijven. Of deze geruchten enige kern van waarheid bevatten is zéér moeilijk te achterhalen. De Marokkaanse onderwereld is niet heel toegankelijk voor buitenstaanders.

Voor de rest van de samenleving is Rida vooral bekend van zijn overval op een juwelier in Leiderdorp. Bij die overval werd er gericht geschoten op de juwelier en enkele agenten. Twee van zijn handlangers konden direct worden aangehouden. Echter Rida wist te ontsnappen door simpel een McDonald’s in te lopen een patatje te bestellen en deze rustig op te eten terwijl tientallen agenten naarstig op zoek waren naar hem. Na de overval werd Bennajem op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij is de jongste persoon ooit op de lijst.

Volgens de Nieuwe Revu gaan er verhalen rond in de straten van Amsterdam-West dat Rida degene zou zijn die vermeend huurmoordenaar Redouan Boutaka zou hebben geliquideerd in een shisha lounge in De Pijp vorig jaar. Daar blijft het niet bij.

Bennajem wordt ook in verband gebracht met de liquidatie van Najib ‘Bo Bo’ in Antwerpen. Volgens ‘de straat’ zou Bennajem ergens tussen de € 30.000 en € 40.000 opstrijken voor de liquidatie van ‘Bo Bo’. Op 18 oktober 2012 wordt hij op klaarlichte dag geliquideerd in Antwerpen voor het Crowne Plaza Hotel. Hij krijgt naar verluidt twee kogels in zijn hoofd en twee in zijn borst. Dit zijn allemaal slechts geruchten van de straat.

Tevens wordt Bennajem ook al een tijdje in verband gebracht met de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Daarbij werden Youssef Lkhorf & Saïd El Yazidi koelbloedig geliquideerd door meerdere schutters. Een gerucht dat al een tijdje gonsde in de onderwereld was dat Bennajem mogelijk één van de schutters zou zijn. Volgens bronnen op straat zou hij te lang hebben moeten wachten op zijn geld voor de liquidatie op ‘Bo Bo’. Ook werd hij genoemd door een bekende/beruchte reageerder op crimesites met de naam KING. Hij noemde enkele namen van mogelijke schutters, waaronder die van Bennajem.

Dit verhaal klopt sowieso niet volgens jongens uit Amsterdam-West. Volgens bronnen waren Rida Bennajem en Saïd El Yazidi juist goede vrienden en zou Bennajem hem dit niet aan doen. Rida was wellicht betrokken volgens hen maar sowieso niet als schutter. Hij zou juist de mysterieuze vierde man in de Range Rover zijn.

Dit soort verhalen doen al langer de ronde in de Marokkaanse onderwereld. Af en toe zit er een kern van waarheid in. Maar zoals vaak zal men dit soort geruchten met een grote korrel zout moeten nemen.

De enige persoon die echt weet hoe het allemaal zit met deze zaken is er niet meer. Hij is geliquideerd op 16 maart 2013 op de Comeniusstraat in Amsterdam-Slotervaart. Een meisje hoorde hem nog roepen: “Kom dan! Kom dan!”. Kort daarna hoorde ze acht knallen. De meest gezochte crimineel van Nederland werd geraakt in zijn hoofd en stierf ter plekke aan zijn verwondingen. Rida Bennajem was strijdbaar tot het bittere en keiharde einde van zijn leven in de Amsterdamse onderwereld.

20130328-031326.jpg