ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Ridouan Taghi gaf vanuit gevangenis opdracht om zwager lesje te leren’

Ridouan Taghi zou vanuit de gevangenis opdracht hebben gegeven om zijn zwager een lesje te leren.

Dat schrijft De Telegraaf. In het requisitoir tegen de neef en advocaat van Ridouan Taghi, Youssef T., zal het Openbaar Ministerie (OM) de 27-jarige Krystian M. noemen als vermoedelijke handlanger. M. werd eerder deze week aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het aansturen van de uitvoerders van de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Nu blijkt dat het OM Taghi ervan verdenkt vanuit de EBI via zijn neef en advocaat opdracht zou hebben gegeven om zijn zwager een lesje te leren. Uiteindelijk zou er niets hebben plaatsgevonden. Het was volgens het OM in ieder geval geen opdracht tot liquidatie.

Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt verdacht van het opdracht geven tot een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai.

De vermeende rechterhand van Taghi, Saïd R., werd later getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Het OM heeft vijf keer levenslang geëist in het Marengo-proces. De rechtbank doet binnenkort uitspraak. In het Eris-proces dat ook rond motorclub Caloh Wagoh en liquidaties van onder meer Taghi draait zijn langdurige celstraffen opgelegd. De leider, Keylow, heeft samen met twee medeverdachten levenslang opgelegd gekregen.