ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Ridouan Taghi volgens rechtbank onterecht in beperkingen na aanhouding advocaat Youssef T.

De beperkingen die aan Ridouan Taghi werden opgelegd na de aanhouding van zijn neef en advocaat Youssef T. hadden geen wettelijke grondslag.

Dat heeft de rechtbank bepaald na een bezwaarschrift van Taghi. Het bevel beperkingen werd op 8 oktober aan de verdachte uitgereikt. Dit was nadat zijn advocaat Youssef T. werd aangehouden op verdenking van het plegen van strafbare feiten in zijn functie van advocaat. Door het bevel mocht Taghi twee weken lang met niemand anders contact hebben dan met zijn advocaat mr. Inez Weski en geen gebruik maken van internet, televisie en andere gegevensdragers. Ook kregen zijn andere advocaten geen toegang tot hem.

Bij de uitreiking van het bevel is aan Ridouan Taghi niet medegedeeld waarvan hij werd verdacht. Ook werd hij niet aangehouden en in verzekering gesteld. Hij diende hierop op 18 oktober een bezwaarschrift tegen de beperkingen. Er was volgens de rechtbank geen wettelijke grondslag voor het opleggen van de beperkingen omdat Taghi in het onderzoek naar zijn advocaat niet is aangehouden en in verzekering gesteld, terwijl dit voor een bevel beperkingen wel is vereist.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.