ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Ridouan Taghi wil dat zijn zaak in Marengo-proces apart wordt behandeld: ‘komt rust ten goede’

Ridouan Taghi wil dat zijn zaak apart wordt behandeld van de rest van de verdachten in het Marengo liquidatieproces.

Dat werd vandaag bekend tijdens de rechtszaak. Zijn advocaat, Inez Weski, gaf bij de rechtbank aan dat het afsplitsen de rust in het proces ten goede zou komen. Nu staan er naast Ridouan Taghi in totaal nog zestien andere personen terecht voor onder meer deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Of de zaak daadwerkelijk wordt afgesplitst valt nog te bezien, het is in ieder geval niet de verwachting.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.