De politie heeft na een samenwerking met de Roemeense politie aanhoudingen verricht in het onderzoek naar een bende die rijdende vrachtwagens leegroofde. Hierbij werd alleen in Nederland al voor ruim 10 miljoen euro aan goederen buitgemaakt.

Na de intensieve samenwerking binnen in een joint investigation team, pakte de Roemeense politie gisteren een rondtrekkende dadergroep van zo’n veertig criminelen op in Boekarest. Zevenhonderd Roemeense politieagenten deden mee aan in totaal 73 doorzoekingen. Daarbij namen zij waardevolle goederen zoals auto’s, geld, elektronica en juwelen in beslag.

De roversbende ging op spectaculaire wijze te werk en leden klommen op de motorkap van auto’s en sprongen al rijdend in de vrachtwagen. Vervolgens werden, opnieuw al rijdend, goederen uit de vrachtwagen en in de auto van de roversbende geladen. In Nederland zijn zeker vijftien diefstallen op deze wijze uitgevoerd op de snelweg.

De Landelijke Eenheid draaide in 2017 een onderzoek naar een dergelijke diefstal van smartphones op de A73 bij Horst. Op dat moment was er al contact met de Roemeense politie. Medewerkers van de Dienst Infrastructuur reisden naar Roemenië af om de samenwerking uit te breiden. Later kwamen de Roemenen ook naar Nederland. Deze samenwerking leidde bij de zaak op de A73 direct tot succes, meldt een woordvoerder.