De vijf Roemenen die deze zomer werden aangehouden voor spectaculaire berovingen van rijdende vrachtwagens, zijn weer op vrije voeten. De mannen mogen hun zaak in vrijheid afwachten.

De werkwijze van de Roemeense roversbende was op zijn zachts gezegd spectaculair en gedurfd te noemen. Met een auto gingen ze vlak achter een vrachtwagen rijden, waarna één van de verdachten door het dak naar buiten klom en op de motorkap kroop. Vervolgens werd de vrachtwagen op volle snelheid opengemaakt en de buit overgeladen.

De dieven gingen zo sluw te werk dat sommige vrachtwagenchauffeurs niets in de gaten hadden. Deze methode werd al jaren geleden toegepast in Roemenië en Duitsland. In september 2016 waarschuwde Transport en Logistiek Nederland ervoor dat het nu ook in Nederland gebeurde.

De roversbende werd aangetroffen op een vakantiepark in de Veluwe. Bij de inval is voor een half miljoen aan gestolen iPhones gevonden. Verder stonden er ook speciaal geprepareerde auto’s die voor de overvallen gebruikt werden bij het vakantiehuisje. Of ze zich volgend jaar zullen melden bij het begin van de strafzaak is maar zeer de vraag.

Hieronder een video van een bende in Roemenië die op dezelfde wijze vrachtwagens leegrooft. De beelden zijn jaren geleden vrijgegeven door de Roemeense autoriteiten.