© Crime-Nieuws.nl

Ruim 1000 geldezels in Nederland en buitenland gepakt bij internationale acties

In de afgelopen drie maanden zijn in Nederland en 25 andere landen maar liefst 1013 money mules, ook bekend als geldezels, aangehouden bij gezamenlijke acties.

Deze succesvolle inspanning, bekend als de negende European Money Mule Action (EMMA), werd gecoördineerd in samenwerking met Europol en andere internationale partners.

Money mules worden door criminelen ingezet om illegaal verkregen geld wit te wassen. In Nederland zijn ook enkele van deze geldezels geïdentificeerd en gearresteerd. Cybercrimespecialist Yoanne Spoormans benadrukt dat criminelen vaak jongeren via misleidende advertenties op social media ronselen. Deze advertenties beloven snel geld zonder risico door bijvoorbeeld hun bankpas te verkopen. Spoormans waarschuwt echter dat de betrokkenheid bij dergelijke praktijken strafbaar is.

De gevolgen voor money mules kunnen ernstig zijn. Banken hebben het recht de rekeningen van deze geldezels te blokkeren en hen op een waarschuwingslijst te plaatsen, waardoor het openen van nieuwe rekeningen onmogelijk wordt. Daarnaast kunnen zij aansprakelijk worden gesteld voor de financiële schade die slachtoffers hebben geleden, wat vaak om duizenden euro’s gaat. Strafrechtelijke vervolging kan leiden tot een strafblad, wat problemen kan opleveren bij visumaanvragen en andere internationale activiteiten.

Spoormans benadrukt het belang van het niet afstaan van bankpassen en het niet delen van rekeningtoegang met anderen, zelfs als deze betrouwbaar lijken. Hij waarschuwt dat het faciliteren van criminele activiteiten gevolgen kan hebben, vooral omdat het geld vaak afkomstig is van ouderen die op een doortrapte manier worden opgelicht.

De aanpak van geldezels is een speerpunt van de Nederlandse politie, die een landelijke strategie heeft tegen gedigitaliseerde criminaliteit, inclusief de netwerken achter deze money mules. De pakkans voor geldezels is groot, omdat ze eenvoudig kunnen worden opgespoord via hun bankrekeningen. De aanpak van deze geldezels verstoort het criminele proces en maakt het voor de achterliggende daders moeilijker om geld weg te sluizen, waardoor de kans op toekomstige slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit afneemt.