Ruim 24 miljoen euro afgepakt van verdachten gokorganisatie na online aanbieden gokspellen in Nederland

De rechtbank heeft meerdere leden van een illegale online gokorganisatie veroordeeld tot het betalen van ruim 24 miljoen euro.

Justitie stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar 31 verdachten en dertien bedrijven in verband met het illegaal online aanbieden van gokspellen in Nederland. De rechtbank veroordeelde de drie leidinggevenden in december 2018 tot gevangenisstraffen van 2 jaar (2 verdachten) en 16 maanden (1 verdachte). Ook moesten zij geldboetes betalen van 100.000 euro. Een ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf kregen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden. De andere verdachten, werknemers en de moeder van één van de hoofdverdachten, kregen taakstraffen opgelegd.

Na de veroordelingen startte justitie een procedure om voordeel dat uit de strafbare feiten was verkregen van 17 veroordeelden af te pakken. De rechtbank stelt vandaag vast dat 16 veroordeelden inderdaad illegaal voordeel haalden uit de criminele activiteiten en dat het verkregen voordeel van hen kan worden afgenomen. Omdat de ontnemingszaak onnodig lang heeft geduurd, past de rechtbank een korting van 10% toe op het bedrag dat zij moeten afstaan. 

De hoofdverdachten moeten respectievelijk ruim 6,2 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro en bijna 700.000 euro betalen. Hun bedrijven moeten in totaal ruim 13 miljoen euro afstaan aan de Staat. De partners, financieel adviseurs en werknemers moeten bedragen afstaan tussen de ruim 113.000 en ruim 632.000 euro. Het gaat in totaal om meer dan 24 miljoen euro.