© Politie

Said R. hoort levenslang tegen zich eisen in Marengo-proces voor liquidaties met Ridouan Taghi

Justitie heeft in het Marengo-proces een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Said E., de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi.

De andere verdachten in het proces hoorden eerder al langdurige gevangenisstraffen tot levenslang tegen zich eisen. Omdat R. lange tijd voortvluchtig was en pas lager gepakt werd in Colombia, is zijn rechtszaak later gestart.

De 50-jarige R. is volgens het OM medeverantwoordelijk voor drie liquidaties, het voorbereiden van twee liquidaties en twee pogingen tot liquidatie. Daarnaast stond hij volgens justitie aan het hoofd van een criminele organisatie.

De officieren van justitie herhaalden nog eens dat de verklaringen van kroongetuige Nabil B. van groot belang zijn geweest. ‘Uit zijn verklaringen bleek dat deze reeks van moorden was gepleegd door één en dezelfde organisatie. Verder bleek dat er nog anderen op de lijst stonden om door deze organisatie vermoord te worden.’ Aldus het OM. 

Naast het bewijs uit de verklaringen van de kroongetuige is ook een grote hoeveelheid belastende PGP-berichten onderschept. Deze berichten geven volgens het OM een inkijkje in de koelbloedige wijze waarop de verdachten met elkaar over moorden en slachtoffers spraken. ‘In die berichten gaat het onder meer over ‘honden’ en ‘hoerenzoon/kinderen’ die moeten gaan ‘slapen’.