Sancties opgelegd aan Rotterdamse agenten na racistische berichten in WhatsApp-groep

De politie heeft sancties opgelegd aan vijf agenten die in een WhatsApp-groep racistische uitspraken hebben gedaan.

Nadat bekend werd dat de Rotterdamse agenten racistische uitlatingen hadden gedaan kwam er veel ophef. Volgens de politie was dit ook het geval binnen de organisatie. ‘Ik schrok van de uitlatingen in de berichten. Ik vind ze discriminerend, racistisch en kwetsend. Ik realiseer me dat deze uitspraken extra hard kunnen binnenkomen bij mensen met een migratieachtergrond en dat ik me slechts deels kan inleven in de pijn die iemand voelt bij dergelijke opmerkingen. Wij doen er alles aan om te zorgen dat we een politie voor iedereen zijn. En hoewel dat op veel fronten goed lukt, hebben we als organisatie stappen te zetten. Zowel de betrokken agenten als ik bieden excuses aan voor de uitspraken die zijn gedaan, en de pijn en mogelijk het wantrouwen die de woorden veroorzaakten.’ Aldus politiechef Fred Westerbeke.

Toen in juli 2020 de gesprekken in het nieuws kwamen is er een disciplinair onderzoek verricht vanwege mogelijk plichtsverzuim. Onderzoekers van het team Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Den Haag hoorden de vijf agenten en hielden de volledige conversatie van de acht maanden waarin de WhatsApp-groep actief was tegen het licht. Naast de apps die eerder bekend werden, kwam daarbij ook een aantal andere kwetsende, racistische uitspraken naar voren. Daarnaast werd de staat van dienst van de vijf agenten onderzocht en of er signalen of klachten zijn geweest van burgers of collega’s over hen. Daaruit blijkt dat dat de agenten hun werk professioneel en vanuit gelijkwaardigheid doen, aldus het onderzoeksteam.

Op basis van de feiten en omstandigheden uit het onderzoek is plichtsverzuim vast komen te staan en de vijf betrokken politiemannen een schriftelijke berisping opgelegd. Daarmee komt er een aantekening in hun dossier en blijft dit een punt van aandacht voor hun leidinggevenden. De Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefeningen Ambtenaren (AFGA), kan zich verenigen in de opgelegde strafmaatregel. In een toelichting stelt de commissie dat gezien de ernst en aard van het plichtsverzuim, afgewogen tegen de strafverzwarende en –verlichtende omstandigheden, deze disciplinaire straf passend is. De agenten begrijpen en accepteren deze straf.

‘Deze collega’s hebben veel mensen geraakt en teleurgesteld. Ook mij en de leden van de Driehoek met wie ik mijn besluit besprak. Ik neem hen dat kwalijk. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat zij hun werk zonder aanziens des persoons doen en hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Dat maakt dat ik hen nog een kans bied om te laten zien dat hun excuses oprecht zijn en mijn vertrouwen in hun professionaliteit en vakmanschap terecht is.’ Aldus Westerbeke.