© CNN

Saoedische kroonprins Bin Salman persoonlijk betrokken bij moord op journalist Khashoggi

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman was persoonlijk direct betrokken bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi.

Dat blijkt uit een vrijgegeven Amerikaans inlichtingenrapport. ‘Wij oordelen dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman zijn goedkeuring gaf aan een operatie in Istanboel in Turkije om de Saoedische journalist Jamal Khashoggi gevangen te nemen of te doden’, aldus de conclusie van het rapport van Avril Haines, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens de Amerikanen zag de 35-jarige Bin Salman de journalist als een bedreiging voor Saoedie-Arabië en achtte hij alle middelen geoorloofd om hem uit te schakelen. Daarnaast waren een belangrijke adviseur van de kroonprins en leden van zijn lijfwacht betrokken bij de moord op de journalist.

‘Sinds 2017 heeft de kroonprins de volledige controle over de veiligheids- en inlichtingenorganisaties van het koninkrijk. Dat maakt het hoogst onwaarschijnlijk dat Saoedische functionarissen een dergelijke operatie konden uitvoeren zonder goedkeuring van de kroonprins.’

Het Amerikaanse rapport bevat de namen van 21 personen die uit naam van Bin Salman betrokken zouden zijn geweest bij de Saoedische operatie. De kroonprins zelf ontkent alle betrokkenheid bij de moord op Jamal Khashoggi die in het Saoedische consulaat in Istanbul werd gedood.