Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om een politieagent van de eenheid Oost-Nederland te gaan vervolgen voor een schietincident. De agent zou betrokken zijn geweest bij een schietpartij in Zwartsluis in de nacht van 7 op 8 januari 2013. Op grond van het onderzoek dat uitgevoerd is door de Rijksrecherche komt het OM tot de conclusie dat de agent niet heeft voldaan de Ambtsinstructie en derhalve overgaan tot vervolging. De zaak tegen een andere agent die betrokken was bij de schietpartij, wordt geseponeerd.

Het relaas van het Openbaar Ministerie (OM):

In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 januari wordt er ingebroken bij een bedrijf aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis. De politie ziet bij het bedrijf een witte auto staan. Eén van de agenten stapt uit de auto, terwijl de ander in de auto blijft om het kenteken van de witte auto door te geven aan de meldkamer. De bestuurder van deze auto geeft vervolgens gas en rijdt in de richting van de agent. Daarop schiet deze agent twee keer in de richting van de auto om deze te doen stoppen. Op dat moment ziet de agent in een naastgelegen pand ook een man naar buiten komen. In een reflex schiet hij tweemaal op deze persoon.

Op het moment dat de tweede agent ook uit de auto stapt, hoort hij de schoten die zijn collega heeft gelost. Als deze agent vervolgens ziet dat de auto op hem afkomt, springt hij opzij en schiet vervolgens twee keer op de rechterband van de auto. De auto gaat er vervolgens vandoor en verdwijnt uit het zicht.

De twee agenten gaan daarna het bedrijfspand binnen en houden daarbij twee personen aan. Eén van hen blijkt gewond.

Het OM concludeert uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat de agent die als eerste op de auto en vervolgens op de persoon schoot, in beide gevallen niet heeft voldaan aan de Ambtsinstructie. Er was, volgens het Openbaar Ministerie, geen sprake van noodweer en het gebruik van het vuurwapen was daarom niet rechtmatig. De agent zal daarom worden vervolgd.

De zaak tegen de tweede agent die betrokken was bij het schietincident wordt geseponeerd. Uit het onderzoek is gebleken dat deze agent heeft gehandeld binnen de wettelijke kaders en rechtmatig geweld heeft aangewend. Het was nacht, er was weinig verlichting en er waren meerdere inbrekers gezien. Gelet op deze omstandigheden, en het horen van meerdere schoten, terwijl hij niet wist wie deze schoten had(den) gelost, waarbij de auto direct daarna hard en recht op hem af kwam rijden, was er sprake van een noodweersituatie. Op grond van deze ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding mocht de agent zich verdedigen.

Bron: OM