Een schietpartij met een automatisch vuurwapen in Eindhoven heeft geleid naar een vermoedelijke ontvoering in het criminele milieu.

Op donderdagavond werd rond middernacht een woning aan de Delibseweg beschoten met een automatisch wapen. De politie had al snel het vermoeden dat de beschieting als een soort vergeldings- of pressiemiddel in het criminele milieu was. Er was op dat moment niemand in de woning aanwezig en er raakte niemand gewond. Het heeft er alle schijn van meldt de politie dat deze schietpartij direct te maken had met een conflict tussen criminelen.

Kort na de schietpartij kwam bij de politie informatie binnen over een mogelijke relatie tussen dat incident en een gijzeling van een andere man, die ook actief is in het criminele milieu. Er waren aanwijzingen dat deze man, van 39 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, al meerdere dagen gegijzeld werd door andere criminelen. De politie heeft daarop direct een groot onderzoek ingesteld.

In de loop van dat onderzoek kreeg het rechercheteam zicht op de identiteit van enkele criminelen die mogelijk betrokken waren bij het conflict. Uit informatie bleek dat de gegijzelde man aan het begin van die week gezien was met mannen, die in de loop van het onderzoek in beeld kwamen als mogelijke verdachten van de ontvoering. De man was daarna niet meer gezien, maar had wel signalen gegeven dat hij werd vastgehouden. De recherche heeft daarop alles op alles gezet om de man zo snel mogelijk te vinden.

Dit leidde uiteindelijk tot een aanhouding zaterdagavond van drie mannen op de rijksweg A27 door een arrestatieteam. Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling. Agenten vielen vervolgens meerdere panden in Oost-Brabant binnen die aan de verdachten gelinkt konden worden. De politie had verwacht het slachtoffer daar aan te treffen maar dit bleek niet het geval te zijn.

In de hoop op meer informatie zocht de politie contact op met familieleden van het vermoedelijke slachtoffer. Tot verbazing van de recherche bleek de man bij een familielid in huis te zitten. Hij was daar enkele uren eerder gewond aan komen lopen. De man heeft meerdere verwondingen die wijzen op een ernstige mishandeling. Het slachtoffer weigerde met de politie te praten en wilde op geen enkele manier mee werken aan het onderzoek.

Ondanks dat de man zelf niets wil verklaren lijkt het er op dat hij in verband met een crimineel conflict tegen zijn wil enkele dagen is vastgehouden, maar uiteindelijk onder druk van de grote politie-inzet is vrijgelaten. Een groot aantal politiemensen heeft zich vanaf die vrijdagavond doorlopend ingespannen voor de veilige terugkeer van de man, hetgeen ogenschijnlijk door die vasthoudende inzet ook is gelukt. Ook zonder de hulp van het slachtoffer zetten wij er op in dat we duidelijkheid krijgen over wat zich heeft afgespeeld en wie daarvoor verantwoordelijk zijn, aldus de politie.

De drie mannen die voor deze zaak op de A27 werden aangehouden zijn dinsdag wegens onvoldoende verdenkingsgronden door de officier van justitie in vrijheid gesteld. Het slachtofer is wel vastgezet want na onderzoek bleek dat hij in België nog een gevangenisstraf van 8 jaar uit moet zitten inzake een drugslab en automatische vuurwapens. Het onderzoek naar de gijzeling en mogelijke conflict wordt voortgezet door de recherche.