Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Schoonmakers Schiphol aangehouden voor smokkel koffers met heroïne en cocaïne

In een onderzoek naar drugssmokkel heeft de Koninklijke Marechaussee twee schoonmakers aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

De aanhoudingen van de mannen in de leeftijd van 33 en 44 jaar uit Amsterdam, heeft te maken met een strafrechtelijk onderzoek die in 2017 werd opgestart. Hieruit bleek dat een groot aantal medewerkers op luchthaven Schiphol betrokken zouden zijn bij drugssmokkel. Het gaat om mensen werkzaam in de bagagekelder, catering en schoonmaak.

Deze verdachten hadden voor hun werk een Schipholpas waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Hierdoor hadden zij toegang tot locaties waar weinig mensen mochten komen zoals de bagage-afhandeling. Het bleek dat er koffers met heroïne en cocaïne vanuit Afrika en Zuid-Amerika werden verstuurd naar Amsterdam.

De medewerkers van Schiphol haalden de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- en schoonmaakpersoneel. De koffers met drugs werden vervolgens afgegeven aan een vrouw in Almere die in contact stond met een criminele organisatie in Afrika.

In de afgelopen periode arresteerde de marechaussee al twaalf personen waarvan er negen op Schiphol werkzaam zijn. Bij verschillende acties is in totaal al ruim 100 kilo cocaïne en heroïne in beslag genomen. Daarnaast is er ruim 100.000 euro aan contanten aangetroffen bij huiszoekingen. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.