Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Sky ECC chats leiden naar verdachte die gegevens nummerplaten doorgaf aan criminelen

Een verdachte is door gekraakte Sky ECC chats in beeld gekomen voor het doorgeven van nummerplaten aan criminelen.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft een 27-jarige man uit Wijnegem gearresteerd op verdenking van het misbruiken van zijn toegang tot een databank van zijn werkgever. De man zou gegevens van nummerplaten hebben doorgespeeld aan een criminele organisatie.

Het onderzoek naar de man begon nadat de FGP toegang had gekregen tot de geëncrypteerde berichten van Sky ECC. Sky ECC is een populaire communicatiedienst onder criminelen. De berichten van Sky ECC waren voorheen onversleuteld, maar de FGP is erin geslaagd om de berichten te kraken.

Uit de berichten bleek dat de man gegevens van nummerplaten had doorgespeeld aan een criminele organisatie. De man zou hiervoor betaald zijn geweest. De informatie werd via Sky ECC doorgespeeld.

De Antwerpse politie heeft drie huiszoekingen uitgevoerd in opdracht van de onderzoeksrechter. De 27-jarige man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en hij kreeg voorwaarden opgelegd. De belangrijkste is dat hij niet mag werken in een functie, waarbij hij toegang heeft tot beschermde databanken. De feiten zijn gekwalificeerd als lidmaatschap criminele organisatie, passieve private omkoping en onrechtmatige toegang tot databanken.