De top van bioscoopketen Pathé (Nederland) blijkt te zijn opgelicht voor maar liefst 19,2 miljoen euro.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter. Het begon allemaal op 8 maart toen er een mailtje binnenkwam bij topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter. De fraudeurs deden zich voor als bestuurder van het Franse hoofdkantoor.

Uit naam van het hoofdkantoor werd meerdere keren om geld gevraagd. De daders vertelden dat het geld gebruikt zou worden bij de aankoop van een bedrijf in Dubai. De twee Nederlanders hadden wel wat twijfels maar hebben uiteindelijk toch geld overgemaakt. Het gebeurde niet één keer maar meerdere keren, tot een totaalbedrag van 19,2 miljoen euro. Op 28 maart bleek dat de directie van Pathé Nederland de dupe was van oplichting. De twee werden direct op non-actief gezet en in april ontslagen.

Slutter had een zaak aangespannen vanwege zijn ontslag. De rechter gaf hem deels gelijk en vernietigde het ontslag. Het contract loopt nu door tot 1 december en tot die tijd ontvangt Slutter zijn salaris. Wie de oplichters zijn die 19,2 miljoen buit hebben gemaakt bij Pathé is niet bekend.