© Crime-Nieuws.nl

Speciaal team politie pakt man die 25 jaar riskeert in Polen voor poging moord, drugs en criminele organisatie

Een speciaal team van de politie heeft een man aangehouden die in Polen gezocht wordt voor onder meer poging moord, drugs en deelname criminele organisatie.

Op donderdag 4 mei 2023 heeft de politie op verzoek van het Fugitive Active Search Team Polen een 35-jarige Poolse man aangehouden in Beverwijk. De man wordt door de Poolse autoriteiten verdacht van een reeks misdaden, waaronder een moordpoging in 2009, diefstal, handel in grote hoeveelheden synthetische drugs, bedreiging en deelname aan en/of organisatie van georganiseerde misdaad. Hij kan een gevangenisstraf van 25 jaar verwachten.

Het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) heeft de verdachte opgespoord na een grondig onderzoek. De man werd uiteindelijk gevonden in een woning in Beverwijk, waar hij zich probeerde te verstoppen. De Dienst Speciale Interventies van de Landelijke Eenheid heeft hem uiteindelijk aangehouden, ondanks zijn poging om te vluchten. Bij de arrestatie werden een vuurwapen en een valse identificatiekaart in beslag genomen.

Het verzoek tot opsporing en aanhouding van de verdachte werd in september 2022 gedaan binnen het European Network Fugitive Active Search Team (ENFAST), een samenwerkingsverband van 28 Europese lidstaten en een aantal partnerlanden en organisaties buiten de Europese Unie. FASTNL, dat onderdeel is van de Dienst Landelijke Recherche, is ook onderdeel van dit netwerk en kan snel schakelen wanneer een veroordeelde zich in het buitenland bevindt. Andere landen kunnen ook aanhoudingsverzoeken doen aan Nederland.

De verdachte zal worden voorgeleid aan de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het OM zal een procedure starten om de man over te leveren aan de Poolse autoriteiten, waar hij terecht zal staan voor zijn misdaden.