Stad in El Salvador hermetisch afgesloten en 10.000 militairen en agenten op zoek naar bendeleden

In El Salvador is één van de grootste steden hermetisch afgesloten bij een grote operatie tegen bendes.

De autoriteiten hebben 10.000 militairen en agenten ingezet bij de actie in de stad Soyapango. Veiligheidstroepen controleren iedereen op de toegangswegen. De stad zelf wordt compleet doorzocht en bendeleden meegenomen. ‘Gewone burgers hebben niets te vrezen en kunnen hun leven normaal voortzetten’, aldus de president. ‘Dit is een operatie tegen criminelen, niet tegen eerlijke burgers.’

Eind maart kondigde de regering een noodtoestand af. Aanleiding was de moord op 62 mensen in slechts drie dagen tijd. Sinds het ingaan van de noodtoestand zijn er meer dan 58.000 personen aangehouden. Er is vanuit mensenrechtenorganisaties kritiek op de harde aanpak van president Bukele.

In verschillende plaatsen in El Salvador in Centraal-Amerika staan hele wijken onder controle van zeer gewelddadige bendes. Het land telt naar schatting circa 70.000 bendeleden. Vaak worden mensen gedwongen om lid te worden alleen omdat ze in een bepaalde wijk wonen. Doe je het niet dan wordt jij of je familie ernstig aangepakt en/of om het leven gebracht.