De hacker die afgelopen week in het nieuws is gekomen voor het hacken van het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, is aangehouden na aandringen van justitie en Fox-IT om aangifte te doen. Ondanks dat zegt de ziekenhuis dat er wel waardering is voor het wijzen op het beveiligingslek.

Op de website van het Groene Hart ziekenhuis staat een verklaring over waarom zij besloten om toch aangifte te doen: ‘In de  periode tussen 26 september en 7 oktober zijn meerdere malen zonder onze toestemming gegevens gedownload vanaf een van onze servers. Natuurlijk zijn wij als ziekenhuis verantwoordelijk voor het veiligstellen van de medische gegevens van onze patiënten. Maar dat betekent niet dat iemand zich daar zomaar zonder onze toestemming toegang toe mag verschaffen. Ter bescherming van onze patiëntgegevens en de feiten die uit het onderzoek naar de inbraak naar voren kwamen, waren reden voorFox-IT, politie, justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om ons te adviseren aangifte te doen.’

Daar heeft de ‘hacker’ die de lek kenbaar heeft gemaakt aan het Groene Hart ziekenhuis helemaal niks aan. Want hij wordt vervolgd door justitie. Hackers die een beveiligingslek gratis en voor niks kenbaar maken zouden juist beloond moeten worden.

Het Groene Hart ziekenhuis had de verdachte een baan aan moeten bieden als beveiligingsexpert inplaats van aangifte te doen.