Stapels cash en PGP’s gepakt bij invallen voor smokkel 12.000 kilo cocaïne, heroïne en hasj

De politie heeft invallen verricht in een onderzoek naar een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de smokkel van bijna 12.000 kilo cocaïne, heroïne en hasj.

De politie heeft afgelopen dinsdag tijdens een grote actie in diverse regio’s negen personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige import van verdovende middelen. Het onderzoek naar deze ‘facilitators’ werd onder het gezag van het Landelijk en Functioneel Parket, uitgevoerd door de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid.

Ongeveer 250 politieagenten en leden van verschillende arrestatieteams vielen dinsdagochtend binnen in veertien woningen en vijf bedrijfspanden in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Noord-Holland. Zij werden hierin bijgestaan door opsporingsambtenaren van de FIOD, medewerkers van de belastingdienst en medewerkers van defensie.

De aangehouden verdachten zijn drie mannen uit Den Haag van 34, 47 en 63 oud, een 40-jarige man uit Voorburg, een 21-jarige inwoner uit Rijnsburg, een 57-jarige man uit Zevenhuizen, een 72-jarige man uit Zoetermeer, een 34-jarige man uit Nieuw-Vennep en een 40-jarige Rotterdammer.

De politie nam tijdens de doorzoekingen administratie en digitale gegevensdragers in beslag. Verder troffen agenten ook drie vuurwapens, vijf tasers, een lasergraveermachine voor het maken van valse containerzegels, PGP-telefoons, 125.000 euro aan contanten, twee auto’s en twee pillenmachines aan. Op hetzelfde moment werd door de politie op Curaçao een hotelkamer doorzocht. Ook hier werden digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Het onderzoek naar de criminele organisatie heeft in totaal 1,5 jaar geduurd. Daaruit bleek dat de verdachten vermoedelijk betrokken waren bij de import van grote hoeveelheden drugs. Het ging om ongeveer 4.750 kilo cocaïne, 1.800 kilo heroïne en 5.296 kilo hasj. Daarbij bleek dat grote geldbedragen gestort werden op rekeningen van bedrijven die vervolgens de invoer van de verdovende middelen organiseerden.

De personen bij de betreffende bedrijven regelden ook andere logistieke zaken om de invoer van partijen drugs mogelijk te maken. Zo werden er katvangers, chauffeurs, valse containerzegels, afname/opslag en betalingen van deklading geregeld. Alle betrokken personen worden er van verdacht lid te zijn van een criminele organisatie waarin ze gedurende een langere periode in (soms) wisselende samenstelling duurzaam en structureel samenwerkten met als doel de invoer van verdovende middelen en (gewoonte)witwassen.

De verdachte uit Zoetermeer is na verhoor weer in vrijheid gesteld. België heeft om de overlevering van de 63-jarige verdachte uit Den Haag gevraagd. In afwachting van de beslissing van openbaar ministerie in Amsterdam is hij weer vrij. De andere zeven verdachten zijn vrijdag 2 oktober voor de rechter-commissaris in Amsterdam geleid en deze heeft ze allemaal voor veertien dagen in bewaring gesteld.