Stapels cash in beslag bij eigenaar telefoonwinkel verdacht van witwassen na verkoop pgp-telefoons

De politie heeft een verdachte die pgp-telefoons verkocht in Utrecht, aangehouden voor witwassen.

Uit onderzoek van de politie bleek dat de 55-jarige ondernemer van een telecommunicatiewinkel aan de Amsterdamsestraatweg handelde in versleutelde telefoons waarmee criminelen onderling berichten kunnen uitwisselen, aldus een woordvoerder. De politie startte daarop onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek. Hieruit ontstond een verdenking van witwassen.

De verdachte is op dinsdag aangehouden in zijn winkel. Vervolgens heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in het bedrijfspand en een woning in De Meern. Hierbij werd voor tienduizenden euro’s aan cash aangetroffen. Het ging om 77.000 euro. Het geld is samen met enkele gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet en de verdachte is ingesloten.

De mogelijkheid bestaat dat naar aanleiding van de aanhouding en doorzoekingen de gemeente Utrecht voornemens is om bestuurlijke maatregelen te treffen met betrekking tot de telecommunicatiewinkel aan de Amsterdamsestraatweg. Hier zal later een beslissing over genomen worden.