Start megaproces ‘Elrits’: 15 verdachten terecht voor grootschalige drugslabs in Nederland en België

Eerder deze week is het megaproces “Elrits” van start gegaan bij de rechtbank in Zwolle, waarin 15 verdachten terechtstaan voor hun betrokkenheid bij het opzetten en exploiteren van meerdere drugslaboratoria verspreid over Nederland.

De verdachten, werkzaam in wisselende samenstellingen, worden onder meer beschuldigd van het exploiteren van drugslaboratoria in Didam, Wildervank en het Belgische Gent. Het onderzoek heeft geleid tot de ontsleuteling van accounts van cryptotelefoondiensten Sky en Encrochat, waar duizenden onderschepte berichten de betrokkenheid van de verdachten bij de drugshandel en -productie aantonen.

Drie van de verdachten, die worden gezien als leidinggevenden en investeerders, worden beschuldigd van het organiseren van locaties, ketels, chemicaliën en koks voor de productie van synthetische drugs, zoals amfetamine. Het Openbaar Ministerie stelt dat deze hoofdverdachten aanzienlijke criminele winsten hebben genoten. Het netwerk van verdachten omvatte verschillende rollen, waaronder koks, ondersteunend personeel voor de criminele organisatie, en personen die nieuwe locaties zochten en voorbereidingen troffen voor drugslabs.

De rechtbank hoorde vandaag al de strafeisen voor twee verdachten, waarbij een 30-jarige Deventenaar 22 maanden gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen. Hij wordt beschuldigd van hand- en spandiensten bij een drugslab in Wildervank. Een 28-jarige verdachte uit de gemeente Bronckhorst, die eerder veroordeeld is voor deelname aan een criminele henneporganisatie, hoorde eveneens een strafeis van 22 maanden voor zijn rol in het drugslaboratoriumnetwerk.

Het Openbaar Ministerie benadrukt de georganiseerde en professionele aard van de criminele activiteiten, waarbij de verdachten louter uit waren op het produceren van zoveel mogelijk harddrugs om maximale winst te behalen. De officier van justitie waarschuwt voor herhaling van deze gevaarlijke activiteiten en pleit voor een strenge straf, ook gezien het ontbreken van openheid van zaken door de verdachten.

Het Elrits-proces belicht voorbereidende handelingen en de exploitatie van een netwerk van (synthetische) drugslaboratoria op verschillende locaties in Nederland en België. Het onderzoek toont aan dat sommige labs al operationeel waren, terwijl andere nog in de voorbereidende of opbouwfase verkeerden. De rechtbank zal naar verwachting nog 9 zittingsdagen wijden aan de inhoudelijke behandelingen van deze complexe zaak.