Stel moet 210.000 euro aan bijstand terugbetalen na verkoop spullen op Marktplaats

Een stel moet ruim 210.000 euro aan bijstand terugbetalen vanwege handel op Marktplaats.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Breda. Het gaat om een stel uit Tilburg dat sinds 2006 een uitkering ontving. In 2018 ontdekte de gemeente dat het echtpaar al jarenlang regelmatig spullen verkocht op Marktplaats. De inkomsten hiervan hebben ze niet gemeld bij de gemeente.

Uit onderzoek bleek dat de man en vrouw in 11 jaar 2151 advertenties online hebben geplaatst. Het ging om kleding, schoenen, auto’s, aanhangers, fietsen, fornuizen, televisies en meer. Na de ontdekking besloot de gemeente om de uitkering te stoppen en de uitkeringen van 2007 tot 2018 terug te vorderen.

Na berekening bleek het te gaan om ruim 200.000 euro aan bijstand en ruim 11.000 euro aan bijzondere bijstand. Het stel is vervolgens naar de rechter gegaan en meldde dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat dergelijke inkomsten gemeld moeten worden. Verder zouden de inkomsten ook veel lager zijn geweest dan nu berekend.

De rechtbank is tot de conclusie gekomen dat vanwege het feit dat de verdachten geen administratie kunnen overhandigen er dan dus ook niet controleerbaar vastgesteld kan worden of de inkomsten daadwerkelijk een stuk lager zijn dan de gemeente claimt. Het stel moet nu dus de 210.000 euro aan bijstand terugbetalen aan de gemeente.