Stichting BREIN haalt website met tienduizenden illegale films, series en e-books offline

De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN heeft een website offline gehaald waar onder meer duizenden films, series en e-books te vinden waren.

Het gaat om de website Discovethisplace. Via de site kregen bezoekers toegang tot tienduizenden films, series, muziek(albums), e-books, stripboeken en tijdschriften. Stichting BREIN achterhaalde na onderzoek de beheerder en twee uploaders van de site. Het drietal had samen rond de 3.800 audiovisuele bestanden, 3.300 muziekbestanden en 24.000 e-books geüpload, zonder dat zij daar de rechten voor hadden.

Op het forum geldde een streng toelatingsbeleid. Hiermee probeerde de beheerder volgens BREIN onder de radar te blijven. De site had enkele honderden leden. Tegen een betaling van 5 euro per kwartaal kregen bezoekers toegang tot de nieuwste bestanden.

BREIN stapte in februari naar de rechter om de beheerder van Discoverthisplace onder druk te zetten de site offline te halen. Nadat de deurwaarder werd ingeschakeld is de site direct uit de lucht gehaald. Het drietal heeft toegezegd te stoppen met hun activiteiten. Er is een schikking van 20.000 euro getroffen en hiermee is de zaak afgedaan.