Stijgende productie crystal meth in Nederland leidt tot onderzoek crimineel vermogen

De productie van crystal meth (methamfetamine) in Nederland lijkt een stijgende trend te vertonen, ondanks inspanningen van wetshandhavingsinstanties.

In de eerste elf maanden van 2023 zijn al twintig productielocaties voor crystal meth ontmanteld, wat een toename laat zien ten opzichte van voorgaande jaren. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert op verzoek van de politie onderzoek uit naar het criminele geld dat met deze drugshandel wordt verdiend.

André van Rijn van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie geeft aan dat bij het ontmantelen van drugslabs vaak lege vaten met resten grondstoffen worden aangetroffen. Deze informatie wordt gedeeld met het NFI, dat vervolgens informatiebladen maakt voor opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie, rechtbanken en advocaten. Hierin worden onder andere de productieprocessen vastgelegd, waardoor berekeningen over het verdiende criminele vermogen kunnen worden gemaakt.

Naast een toename van de productie op Nederlandse bodem, wijzigen criminelen ook regelmatig hun productieprocessen. Het NFI wordt ingeschakeld om onderzoek te doen naar nieuwe grondstoffen en processen. Jorrit van den Berg, deskundige Verdovende Middelen bij het NFI, benadrukt dat nieuwe grondstoffen en processen resulteren in andere verhoudingen en opbrengsten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het proces om nieuwe grondstoffen bij wet te verbieden versneld om het criminele proces te verstoren.

Het NFI analyseert nieuwe grondstoffen met behulp van analyseapparatuur om de moleculaire structuur te bepalen en reconstrueert de productieprocessen van verdachten in het eigen lab. Deze aanpak stelt het NFI in staat de te verwachten opbrengst van verschillende productieprocessen vast te stellen. Van den Berg geeft aan dat het NFI gemiddeld twee keer per jaar zelf drugs produceert om de effecten van nieuwe grondstoffen te begrijpen. Capaciteitsbeperkingen dwingen echter tot prioritering in samenwerking met het Openbaar Ministerie.