ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Stopzetten berichtendienst gedetineerden onterecht volgens Taghi: ‘Alle berichten dubbel gescreend’

Het stopzetten van berichtendienst eMates voor gedetineerden was volkomen onterecht volgens Ridouan Taghi.

Eerder liet minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming weten dat de berichtendienst zou zijn stopgezet vanwege berichten van Taghi. Nu laat de verdachte via zijn advocaat Inez Weski weten dat dit op onjuiste informatie is besloten. Volgens het OM zouden er veel berichten ongecontroleerd worden verstuurd. Dat was aanleiding voor de minister om eMates voorlopig stop te zetten.

Volgens Weski wordt alle communicatie en bezoek van haar cliënt wel degelijk gescreend. De berichten die via de dienst worden verstuurd mogen maar een beperkt aantal leestekens hebben. Daardoor moest een gemiddelde brief al gauw opgedeeld worden in vier berichten. ‘En dat dan per familielid. Dus op de dagen dát cliënt brieven schreef naar zijn familie, kwam dat aantal dan inderdaad boven de tien uit.’ Aldus Weski.

Alle berichten die Taghi verstuurd worden dubbel gescreend en gecontroleerd. De advocaat geeft ook een voorbeeld hiervan waarin haar cliënt boos was over een medische kwestie en dit aangaf bij zijn familie. ‘Client kreeg de brief toen terug van de EBI met een beschikking met de opmerking dat hij zijn gevoelens van boosheid niet mocht uiten naar zijn familie. Dat stuk moest hij dus weghalen uit de brief en alleen dan mocht de brief verzonden worden.’

De verdachte zegt alle brieven die hij verstuurd heeft te hebben bewaard. ‘Cliënt kan slechts hopen dat de minister zich nader laat voorlichten over de feiten en zijn besluit herziet’, besluit Weski. Taghi zit momenteel vast op verdenking van het opdracht geven tot een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Hij staat hiervoor, samen met een aantal medeverdachten, terecht in het grote Marengo-liquidatieproces.