Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Straffen voor liquidatie Turkse zakenman met mitrailleur in Leiden definitief na uitspraak

De veroordelingen voor een liquidatie met een mitrailleur in Leiden zijn definitief na een uitspraak van de Hoge Raad.

Op dinsdag 14 juni 2016 werd het slachtoffer, de 50-jarige Turkse Z.E., onder vuur genomen op de kruising van de Rooseveltstraat en de Gieterijstraat in Leiden. Hij werd meerdere keren geraakt en raakte daarbij zwaargewond. Vervolgens is het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later bezweek aan zijn verwondingen. Hij werd een jaar eerder, op 11 november 2015 in Amsterdam, ook beschoten.

De uitvoerders van de liquidatie zijn veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De 36-jarige Mohammed H. is tot 22 jaar cel veroordeeld en de 25-jarige Leon N. is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Het slachtoffer is twee keer eerder al aan een liquidatie ontkomen voor hij werd doodgeschoten in Leiden. De Turkse zakenman is twee dagen na de liquidatie overleden en bleek 30 schotwonden te hebben.

De advocaten van de verdachten hebben de Hoge Raad gevraagd de uitspraak van het hof te vernietigen. Zij hebben verschillende cassatieklachten naar voren gebracht. De Hoge Raad is van oordeel dat deze cassatieklachten niet slagen en heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.