Strafzaak inzake steken advocaat Zoetermeer in gezicht moet van Hoge Raad opnieuw

Een strafzaak inzake het neersteken van een advocaat in Zoetermeer moet over worden gedaan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Op 26 september 2017 werd de advocaat aangevallen op kantoor in Zoetermeer. Het slachtoffer werd door een onbekend gebleven jongen in de spreekkamer met een mes in haar hoofd gesneden. De mannen waren intensief betrokken bij deze aanval, aldus het hof. Via een criminele ‘appgroep’ op een PGP-telefoon heeft een van de mannen de opdracht aangenomen om de advocaat te verminken. Vervolgens hebben de mannen uitvoering gegeven aan die opdracht en de jongen die gestoken heeft van Amsterdam naar het advocatenkantoor in Zoetermeer gebracht. Het snijden in het gezicht van de vrouw was zo gevaarlijk dat sprake is van een poging tot moord. De mannen hadden van tevoren kunnen bedenken dat het verkeerd af had kunnen lopen. De mannen worden daar verantwoordelijk voor gehouden, ook al hebben zij het slachtoffer niet zelf gestoken.

Het gerechtshof heeft in de strafmaat meerdere omstandigheden betrokken waarvan hier enkele genoemd worden. Het slachtoffer weet nog steeds niet waarom dit is gebeurd. Zij is door een litteken in haar gezicht voor het leven getekend. Het advocatenkantoor, dat zij samen met haar zus had, is failliet gegaan door de gevolgen van deze aanval. Het slachtoffer heeft haar carrière als advocaat beëindigd.

‘Voor een goed functionerende rechtsstaat is het van groot belang dat advocaten hun werk in vrijheid kunnen doen. Het hof is daarom van oordeel dat een langdurige vrijheidsbeneming in de rede ligt voor degenen die dat belang niet inzien en niet terugdeinzen voor het plegen van een aanval op een togadrager.’ Aldus het gerechtshof destijds in de uitspraak. De mannen hebben zodoende hogere gevangenisstraffen opgelegd gekregen van 9 jaar en 9 jaar en 10 maanden. Eén van de veroordeelden is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Die heeft nu bepaald dat de strafzaak tegen de man inderdaad opnieuw moet worden gedaan.