Student opgepakt en vastgezet voor beïnvloeding verkiezingen in Rotterdam

In Rotterdam is een 24-jarige student aangehouden voor het versturen van een nep-verkiezingsbrief uit naam van de gemeente.

In een deel van Rotterdam viel bij meerdere bewoners een brief in de brievenbus die afkomstig leek te zijn van de gemeente. Het logo op de enveloppe en op de brief was perfect nagemaakt. In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een enquete in te vullen in relatie tot de verkiezingen.

Mensen die de vragenlijst hadden ingevuld, kregen een scherm te zien dat ze niet mogen stemmen omdat deze over te weinig voorkennis zouden beschikken. Dat was niet alles want daarna verschenen er pop-upschermen met aanbiedingen om software te downloaden.

De gemeente Rotterdam heeft direct aangifte gedaan, waarop de politie snel actie kwam om de misleiding te stoppen. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de brieven verstuurd zijn voor een schoolopdracht van een HBO studie. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De website is uit de lucht gehaald.